Energia
L’energia és allò que permet que els sistemes canviïn o executin alguna mena de treball. Amb el convenciment que un canvi és necessari, aquest eix constitueix la proposta d’un nou model, orientat a la sostenibilitat, fonamentat en el control i la reducció dels consums i combinat amb un procés d’implantació de fonts renovables, que permeti substituir l’energia provinent de fonts no sostenibles i faci possible una autosuficiència energètica efectiva.
Aquest eix, que es troba entrellaçat amb els de l'eficiència, la renaturalització i la mobilitat, requereix d’una integració global dels sistemes de control dels consums d’energia de la Universitat, dirigits a plantejar mesures efectives en la reducció d'aquests consums. Aquests mecanismes de control es faran accessibles a la comunitat universitària per tal de permetre la seva participació i potenciar la seva implicació en la finalitat que es persegueix.
Pel que fa a la generació d’energia, actualment ens trobem amb una oportunitat única per optar a línies de subvenció adreçades a descarbonitzar les administracions públiques, moltes de les quals s’orienten a projectes de solarització fotovoltaica.
La UIB ha treballat intensament utilitzant recursos propis (singularment el departament d’enginyeria industrial i construcció i la unitat tècnica), i ha dut a terme un estudi de diversos escenaris de captació, aprofitant les cobertes dels edificis, els aparcaments (d’acord amb la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica de la CAIB, és obligat cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a aparcaments de titularitat pública que ocupin una àrea total superior a 1.000 metres quadrats), i la zona afectada pel metro de Palma.
Segons dades inicials de l’estudi, l'escenari més favorable (que inclou totes les possibilitats descrites anteriorment) suposaria un potencial de generació d’11.195,20 MWh/any, que representa el 109% de la demanda energètica del campus de la UIB. En termes de reducció de CO2 això equival a un total de 3.213 tones CO2/any i, al final de la vida útil de la planta fotovoltaica, s'hauran reduït 80.325 tones de CO2, equivalents a 160.650 arbres/any.
El potencial de canvi és real i l’objectiu de descarbonitzar la Universitat no s’acaba amb la reducció i la generació fotovoltaica: l’extensió de la xarxa de districte d’energia tèrmica del campus i la integració completa de tots els edificis, complementa les actuacions en matèria d’energia.